Totalul afișărilor de pagină

marți, 3 aprilie 2012

Încet, încet

Şi.
Uneori se mai gândea la el, la fostul. Nu îi plăcea să îşi recunoască nici măcar sieşi – iar altora cu atât mai puţin – chestia asta, dar de făcut o făcea. O făcea destul de dest, mai des decât i-ar fi plăcut. Dar de-a curmezişul unor asemenea lucruri nu te poţi pune, şi chiar dacă ai putea s-o faci, nu ar fi un lucru inteligent de dus la capăt. Deci, fostul. Era ciudat. Avea mulţi „foşti”, dar el era singurul la care se referea astfel. El era Cel Al Cărui Nume Nu îl Rostea. Niciodată. Oare el era singurul de care se despărţise cu adevărat ? Oare el era singurul de care îi părea rău că se despărţise ? Oare el era singurul care conta(se) ? Odată o surprinse pe Bianca povestind unor prieteni despre cum fuseseră ei ca şi cuplu, şi ochii i se umplură de lacrimi, brusc şi fără vreun avertisment.
Şi.
Făcând uz de memoria ei extraordinară cu care ne-am obişnuit deja, trecu în revistă ingredientele acelei relaţii de o frumuseţe nocivă. Ea îmbrăcată în cizme de piele, cu fuste vaporoase şi cămăşi cochete. El purta mereu tenişi, blugi strâmţi şi cămăşi lălâi. Ea avea genţi de umăr elegante, el îşi purta părul creţ mereu nepieptănat. Ea apărea ca o doamnă, iar el ca un artist muritor de foame. Sau ca un vagabond. Nu se putea hotărâ asupra acestui detaliu. Niciunul dintre ei nu era mare fan al prezenţelor la cursuri, în schimb adorau să piardă vremea împreună, prin parcuri sau vorbind despre tot felul de prostii inutile. Râdeau mult şi tare, cu gura deschisă, beau mult şi se futeau mult. Luna îi pierdea mereu încleştaţi, iar soarele îi prindea mereu dormind, ea îmbrăţişându-l din spate şi cu un picior trecut uşor peste gamba lui. Ea scria, el citea. El vorbea, ea asculta. Şi pentru o vreme, totul a fost bine.
Şi.
Se potriveau pe atât de mult pe cât de deosebeau. Căci nu puţine au fost certurile fără sens (că doar nu există şi alt fel de certuri), gelozii mai mult sau mai puţin fondate, dar chiar şi în acele clipe, aveau un univers care le aparţinea doar lor, iar cei ce stăteau pe margine nu puteau decât să privească şi să nu priceapă nimic. Fiindcă nimeni nu putea în ruptul capului pricepe mecanismele şi forţele care îi ţineau împreună. Iar adevărul este că uneori nici ei nu le înţelegeau în totalitate. Dar stăteau împreună, fiindcă scânteia aceea pe care o aveau era specială, iar la finalul zilei, când se puneau în balanţă cele bune într-o parte, iar cele rele în cealaltă parte, totul părea să merite.
(...)
Şi.
Acuma apăruse acest tip. Robert. Puţea a piază rea de la o poştă, şi avea privirea aceea caustică pe care o ţinea minte de la Cel Al Cărui Nume Nu îl Rostea, dar în acelaţi timp era ceva diferit. Ceva mai avansat. O nouă durere şi un nou mod de-a o simţi. Ceva la fel de dur ca sclavia, dar la fel de dulce ca libertatea. O băutură tare şi amăruie care trebuie băută repede, dar care după un timp, lasă un reziduu plăcut. Sau era invers ?
Nu mai ştia în câte feluri putea spune acelaşi lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu